New York City Trippers

JFK airport

05 Dec 2014 by Daphne en Esther

John F. Kennedy International Airport, meestal aangeduid met JFK, is de belangrijkste internationale luchthaven in New York. JFK ligt in de borough Queens.

JFK airport, luchthaven New York City, douane, van luchthaven naar Manhattan

Een grote luchthaven waar je eigenlijk niet eens zo veel van merkt als je vertrekt. Het inchecken en afgeven van je bagage gaat in de regel soepel en vlot. Let goed op het gewicht van je koffer, er wordt streng gelet op overgewicht. Het is ons al een paar maal gebeurd dat de koffers open moesten om het gewicht te herschikken, en dan ging het maar om 1 of 2 kilo. Die spullen gingen vervolgens, lalala, in onze handbagage om er niets meer over te horen .... maar toch, handig om rekening mee te houden.

Het passeren van de douane gaat op dezelfde wijze als op Schiphol. Laarzen uit, riemen af etc., het bekende riedeltje. Het hangt natuurlijk af van de terminal waar je verblijft voordat je gaat boarden en in de regel zijn er wel wat winkels en eetgelegenheden maar veel en groots is het allemaal niet. Het aanbod bestaat uit de gebruikelijke tijdschriften, koffers, heel veel "I love NY"-souvenirs en wat kledingwinkels. Als je tijd hebt (of veel vertraging ...) kun je wellicht naar de XpresSpa voor een snelle pedicure of massage. Goed maar stukken duurder dan in Manhattan.

Bij aankomst merk je des te meer dat JFK een grote luchthaven is. En om nu te zeggen dat je zo vriendelijk wordt ontvangen daar, nou nee. Via strategisch neergezette medewerkers word je naar de aankomsthal gedirigeerd en daar aangekomen moet je maar net het geluk hebben dat je niet met nog 1000 andere bezoekers in de rij komt te staan. Ze zijn daar dol op het maken van afgezette rijen waar je moet aansluiten. En dan begint het grote wachten.

Vaak zijn er wel 30 douane-beambten bezig maar vlotten wil het vaak niet. 1,5 uur in de rij staan is niet ongewoon en dat is na een lange vlucht niet altijd een pretje. Ga even naar het toilet voordat je in de rij gaat staan ...

En ga tijdens het lange wachten in vredesnaam niet bellen met het thuisfront om alvast te vertellen dat je veilig bent geland. Dat kunnen de dames en heren douaniers absoluut niet waarderen. Ik ben hier de laatste x zo stevig op aangesproken dat ik er nog steeds van onder de indruk ben. Welcome to New York!

Eenmaal bij de douane krijg je wat vragen over de lengte van je verblijf en met welke reden je naar New York bent gekomen. Een paar vingerafdrukken en een fotootje verder kun je als het goed is richting je koffer. Soms is je koffer al van de band gehaald, de band is dan weer nodig voor de volgende lading, en de koffers staan dan ergens tegen een muur gezet. Na een spelletje zoek de verschillen mag je met koffer nogmaals een beambte passeren en daarna is het op zoek naar vervoer om je naar je hotel of appartement te brengen.

Toegegeven wij zijn lazy bastards en schuiven het liefste een taxi in om bij ons hotel te komen. Direct voor de deur op JFK vind je de wachtrij waar je je kunt opstellen voor een taxi. Je kunt ook met de trein en allerlei busservices richting Manhattan of Brooklyn reizen maar ik vind het allemaal nogal omslachtig (echt allemaal geprobeerd).

More routes