New York City Trippers

Bike the big apple

07 Sep 2018 by Esther

Een fantastische manier om een stad te verkennen is de fiets te pakken. En dat geldt ook voor New York City. Maar hoewel New York keihard werkt aan een goed fietsenplan is het nog altijd niet eenvoudig om overal met je fiets te komen. Op veel plekken is het prima fietsen en op net zoveel plekken niet. Het kan vreselijk druk zijn en de kruispunten zijn groot en overzichtelijk. Persoonlijk word ik af en toe stapeldol van het constant stoep op en stoep af met je fiets. Maar meningen verschillen en volgens Newyorkcitytripper Daphne valt dat allemaal reuze mee. En toch hebben we al veel gefietst in New York, want het is gewoon zo leuk! Nu scheelt het erg waar je fietst in de stad. Ben je de eerste keer in New York dan zou ik het een beetje overzichtelijk houden en rondom Manhattan fietsen, er ligt een prima fietspad langs de Hudson. Of volg onze fietsroute door Brooklyn, is ook prima te doen.

fietsen in Central Park New York City

En niet direct, zoals wij wel eens hebben gedaan, over Broadway van uptown naar downtown fietsen. Toen we dat deden waren we ineens, huh al weer hier?, midden op Timesquare onze bikelane kwijt. Navraag bij een politieman leverde ons een preek op. Het was levensgevaarlijk om hier te fietsen, of we soms een ongeluk wilde worden (no sir) en het was hier niet "the freaking Netherlands" waar iedereen op een fiets zat. Hij wees ons de bikelane (Daf, zou hij nou echt hebben gedacht dat we locals waren?) en mompelde nog iets van niet meer doen. Vanaf dat moment zat ik shakend op de fiets.

Wat wij een van de eerste keren hebben gedaan is een fietstour boeken. Ik kijk nog altijd op die dag terug als een van de hoogtepunten in New York. Wij hebben een tour gedaan via Bike the Big Apple en voor tour A gekozen (Back to the Old Country, The Ethnic Apple Tour). Dat was geen bewuste keuze, kwam gewoon mooi uit in ons programma. Je verzamelt voor hun winkel en dan word je ingedeeld in een groep. Als ze horen dat je uit Nederland komt zit je goed, toen wij er waren moesten er wat mensen op de stoep even proeffietsen ;-) Even later zit je met helm op je fiets en volg je de tourguide. De rij sluit met een medewerker die de veiligheid bewaakt. Onderweg zijn er regelmatig stops waar je uitleg krijgt over wat er zoal te zien is onderweg. Dat duurt ook allemaal precies lang genoeg, leuk om te horen maar je krijgt geen geschiedenisles.

fietsen in New York City

Tussendoor kun je op eigen gelegenheid koffiedrinken en lunchen. Wij zijn op plekken geweest die we zelf nooit hadden gevonden of waar we simpel weg niet op waren gekomen. De eerste keer dat ik over de Queensboro bridge fietste met de auto’s en metro razend onder me door zal ik niet gauw vergeten. En ook de dame die midden op dag op blote voeten in de kou in haar up in een avondjurk langs de East River liep niet. Met zo’n fietstocht kijk je niet op New York maar ervaar je als het ware de stad. Ik zou het graag nog eens doen. Deze tour kost 99$ incl fiets, helm en tourbegeleiding. Niet goedkoop maar zeker en vast waar voor je geld. Wil je ook fietsen mee met een Bike the Big Apple tour? Bekijk hun aanbod hier.

Daphne heeft ook nog een keer meegefietst met de "Park and Soul Tour" - door Central Park en Harlem (en inclusief bezoek aan een gospel koor) - en vond dat ook een aanrader!

More bike