New York City Trippers

Hoe steekt NYC in elkaar?

12 Feb 2016 by Esther

Zie je door de bomen het bos niet meer ... wat is nu waar in New York? Downtown, Manhattan, Brooklyn? Hoe steekt het in elkaar? Waar moet je zijn? No stress. We praten je kort maar krachtig bij.

New York City ligt in de staat New York. Ook al is New York City de grootste stad van de provincie New York (en van Noord-Amerika), de stad Albany is de hoofdstad. Om precies die reden wordt New York (als in de stad) vaak aangeduid met New York City. Dan weten we allemaal dat we het over de stad in plaats van de staat hebben. New York City is verdeeld in 5 boroughs: Manhattan, Brooklyn, Queens, de Bronx en Staten Island.

boroughs New York City, Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island, de Bronx

Voor de meeste toeristen staat de "borough" Manhattan gelijk aan New York City. Daar bevinden zich de meest bekende highlights en heb je bij een eerste bezoek al meer dan je handen vol aan. De borough Brooklyn staat op een goede tweede plek en steeds meer toeristen weten hun weg naar Queens te vinden.

Manhattan is best groot en om een deel hiervan aan te kunnen duiden spreekt men over downtown, midtown en uptown:

Downtown verwijst naar het zuiden van Manhattan; alle straten ten zuiden van of onder de 14e straat.

Midtown verwijst naar het midden van Manhattan, alle straten tussen de 14e en 59e straat/Central Park.

Uptown verwijst naar het noorden van Manhattan, alle straten ten noorden van of boven de 59e straat.

Ook wordt er vaak gesproken over east & west. Als je naar onderstaand kaartje kijkt wordt alles rechts (ten oosten van) van Central Park aangeduid met Upper East side. Alles links (ten westen) van Central Park wordt aangeduid met Upper West. Deze scheiding tussen oost en west kun je doortrekken naar het stratenplan. Alles rechts van 5th avenue wordt aangeduid met east, alles links van 5th avenue wordt aangeduid met west.

Manhattan kent vele buurtjes, elk met een eigen sfeer, en een ingenieus stratenplan waar we je hier meer over vertellen.

buurten en wijkjes van New York City

More lifestyle