New York City Trippers

De metro in New York City

31 Aug 2018 by Esther & Daphne

De metro wordt in New York aangeduid met train en is voor velen dé manier om door Manhattan te verplaatsen. Stap tijdens je New York City Trip zeker een x in de metro, al is het maar voor de ervaring. Het "stand clear from the closing doors please", het donderende geraas waarmee de metro binnen komt rijden, de muzikanten op de wat grotere stations. Net als in de film maar dan in het echt. Bereid je voor op veel mensen, vieze stations, wagons die in de zomer net een sauna zijn ... het kan nu alleen nog maar mee vallen.

Neem van te voren even een kijkje op de MTA Subway Map. Daar zie je hoe de lijnen lopen. Met 468 haltes, 24 verschillende routes en lijnen die aangeduid worden met cijfers en letters en verschillende kleuren zit een vergissing in een klein hoekje. Onthoud: de metro's in de richting van uptown en Queens rijden naar het noorden / de metro's in de richting van downtown en Brooklyn rijden naar het zuiden. Het woord "bound" betekent zoiets als "in de richting van" of "naar". Dus als je leest: bound Brooklyn betekent dat "richting of naar Brooklyn". De zwarte stippen staan voor de "local trains", die stoppen bij alle haltes. De witte stippen staan voor de "express trains" en stoppen maar bij een paar haltes langs de route. Je hoeft geen rekening te houden met vertrektijden, elke 2 tot 5 minuten rijdt er een metro langs.


Bij de iets grotere metrostations vind je een "ticketbooth", hier kun je kaartjes kopen, vragen stellen en om een (gratis) plattegrond vragen. Ook handig, voor vertrek de NYC subway app downloaden, dan heb je altijd een plattegrond bij de hand. In de metro's zelf hangen overzichten met de haltes van de lijn waarmee je reist en worden de stations omgeroepen.

Je kaartje voor de metro koop je bij een ticketbooth of een automaat. Naast losse kaartjes kun je kiezen voor een Metro card die je kunt opwaarderen of een (7-day) Unlimited Ride Metro Card die je 31$ kost. Bij een opwaardeerbedrag boven $ 5,50 krijg je een bonus van 11%. De magische bedragen om op een opwaardeerkaart te zetten zijn $22,30 of $ 27,25. Met de 11% bonus die je erbij krijgt heb je genoeg saldo om 9 of 11 ritjes te maken zonder een onbruikbaar bedrag op je kaart over te houden. Overigens betaal je in beide gevallen $ 1 voor de kaart.

Het gebruik van je kaartje is simpel. Voordat je het perron op loopt "swipe" je je kaartje door de paslezer (let op, de magneetstrip draai je naar binnen) en dan draait het hekje open. Elke x dat je je kaartje swiped wordt er 2.75 van je kaart afgeschreven.

De sfeer in de metro zelf is prima. Iedereen staart wat voor zich uit, luistert muziek of leest een boek. Het kan erg druk zijn in de metro, houd je goed vast als je moet staan, je zult niet de eerste zijn die bij iemand anders op schoot beland na een stop. Doordeweeks kun je vanaf vroeg in de ochtend tot een uur of elf 's avonds prima met de metro reizen. In het weekend is het tot een uur of een 's nachts nog druk op de perrons en in de metro's.

En deze uitleg van Milo Beckhem over het gebruik van de metro in Manhattan willen we je ook nog even meegeven. Doe er je voordeel mee.

Maar wat je ook doet, stap nooit in een lege wagon. Een lege wagon is echt te mooi om waar te zijn en zeer waarschijnlijk leeg met een reden. Iets als een niet te verdragen stank of een niet functionerend ventilatiesysteem.

More routes