New York City Trippers

Carnegie Hall

23 Dec 2016 by Daphne

Het was aan het einde van de vrijdagochtend en we stonden op 1 van de trappen in de hal van Carnegie Hall. Onze gids Elliot nam ons terug in de tijd. Toen het gebied tussen de 56e en de 57e straat op 7th Avenue niet een echt lekkere buurt was. Immigranten en hun loslopende dieren krioelden tussen de paard- en wagens over de zandpaden en onverharde wegen. Het was zo ver uptown dat het beschouwd werd als een buitenwijk van New York City. Totdat Andrew Carnegie, een selfmade millionair uit Schotland - zijn levensverhaal is echt from rags to riches - tijdens zijn huwelijksreis de dirigent ontmoet van het koor waar zijn vrouw in zingt en besluit om de Music Hall in New York te bouwen.

Carnegie Hall New York City

We hingen volledig aan Elliot's lippen en konden ons levendig voorstellen hoe het er in 1891 op de opening night uit moet hebben gezien. Een lange rij koetsen die de straat blokkeerden en rijke families zoals de Whitneys, de Rockefellers en de Fricks (om er een paar te noemen) die $2 hadden betaald om te kijken en luisteren naar stukken van Tchaikovsky. En om elkaars ogen uit te steken met hun prachtige jurken en juwelen.

De trap in Carnegie Hall New York City

Elliot vertelde dat hij al zo'n 60 jaar bij Carnegie Hall over de vloer kwam. Ietwat mistroostige zei hij "vroeger deden de mensen hun best nog om er mooi uit te zien als ze hier kwamen, maar tegenwoordig mag alles. Ik zie zelfs wel eens mensen die eruit zien alsof ze net van het strand komen".

Carnegie Hall in New York City

We vonden het rete interessant en hadden het echt enorm naar ons zin tijdens de meer dan een uur durende tour. Voor een groot deel dankzij de prachtige verhalen van Elliot en de sappige en grappige ins en outs over het leven van Andrew Carnegie en andere notabelen uit die tijd. Eindelijk waren we dan in Carnegie Hall. Een van de grootste en meest grandioze muziekgebouwen ter wereld. Wat een geluk dat het in de vijftiger jaren niet is verkocht aan die ene ontwikkelaar die het wilde slopen om er een lelijke wolkenkrabber neer te zetten. Niet dat we iets tegen wolkenkrabbers hebben hoor...maar dit ontwerp was echt lelijk!

Carnegie Hall New York City

Carnegie Hall vind je op 56th/7th. De tour zoals wij die hebben gedaan-een public walk in tour- kost $ 15 en wordt gehouden van juni t/m oktober. Door de weeks 4 x per dag, op zaterdag 2 x en op zondag 1 x. Op de website www.carnegiehall.org staan alle ins en outs over de tours en over het huidige en aankomende programma.

More do