New York City Trippers

Fooi-eren: show the love

02 Jun 2017 by Daphne

Het blijft lastig, fooi-eren. Wij hebben ooit te horen gekregen dat "Europeans bad tippers" zijn. Oeps. Tja, laten we eerlijk zijn. Het is niet echt leuk om nog eens 20% bovenop een al gepeperde rekening te moeten neertellen. Maar ja, wonen in New York City is duur. En de mensen die jouw verblijf daar zo aangenaam mogelijk maken zijn voor een groot deel afhankelijk van de fooien. Dus show the love en volg onze handige handleiding voor fooi-eren.

Tipping in New York City

Onze tips voor "tipping":

  • De doorman (bestaat er eigenlijk ook een doorwoman?) die bij het hotel een taxi voor je aanhoudt:$1.
  • De mensen die je koffers naar de kamer brengen: $1–$2 per koffer/tas.
  • Kamermeisjes/Housekeeping: $1–$2 per dag.
  • Obers/serveersters en de mensen achter de bar: 15–20% bovenop de rekening. Let erop dat je het "ex tax" bedrag als basis neemt. 15% als je matig tevreden bent, 18% als de service goed was en 20%...nou ja....als je niks te klagen had. Tegenwoordig vind je de bedragen vaak al op je bonnetje. Zelfs al met 22% en 25% berekeningen. Check overigens eerst of er geen "service" of "gratuity" staat. Want in dat geval heeft het restaurant zelf al de vrijheid genomen om de fooi aan je door te berekenen. Mocht je niks zien en er zelf niet uitkomen met rekenen, verdubbel dan gewoon het "tax" bedrag en rond dat naar boven af.
  • Taxi chauffeurs: 15–20% bovenop de ritprijs.
  • Kappers, masseurs, de mani-pedi dames etc.: 15–20% bovenop het totale bedrag.
  • Overige, zoals de mensen die je in het theater naar je stoel brengen, op je jas passen, tour guides, tja...anything goes!

Enne, als je de barman/-vrouw minstens 1 dollar per drankje geeft, ben je geheid eerder aan de beurt als het druk is.

More lifestyle